Yazmaya yazmaya insan pazlanıyor sanki. Dün geceden beri yazmaya niyetlenip geçiyorum klavyenin başına ekran bana bakıyor ben ekrana bakıyorum. Bir türlü toparlayamadım kafamdakileri. Nereden başlasam, hangi birini anlatsam diye düşünüp en sonunda çok uykumun geldiğine karar verip gidip yattım.
Sanırım en iyisi bugünden başlamak geçmişden bahsetmek gerektikce flashback yaparız.
Bugün Ceylin'in allerji uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ile deri testi randevusu vardı. Öncelikle korktuğum gibi bir test olmadığını belirtmek istiyorum. Ben acaba çok canı yanar mı, Ceylin'i zaptedebilir miyiz gibi endişelerle gitmiştim doğrusu. Testin yapımına başlandığında içim rahatladı. Ceylin'de bir iki defa kaşındığından yakınmak dışında bir problem çıkartmadı. Daha önce yapılmış olan kan testlerine göre kızımızda yumurta akı, inek sütü, fıstık ellerjileri vardı. Sonuç olarak şimdiki deri testine göre de yumurta akı allerjisinin altı bir kez daha çizilmiş oldu. Bunlardan başka da çilek, polen (zeytin ağacı tozu) ve tüy (tavuk, kaz v.b.) allerjileri olduğu ortaya çıktı. Deri testinin kan testinden daha kesin sonuçlar olduğu söylense de benim kafaa tam yatmadı bu çünkü Ceylin'in allerjenlere gösterdiği reaksiyon derisinde olmuyor ki direkt olarak öksürükle kendini gösteriyor ve bunun da deri testi ile nasil anlaaşıldığını bir türlü anlayamadım doğrusu. Bu konuda bilgisi olan birisi var mı acaba?
Merhaba,
YanıtlaSilTest sirasinda alerjen oldugundan suphelenilen maddeleri direk deriye surmuyorlar, gormussunuzdur, minicik cizikler atiyorlar. Bu cizikler sayesinde alerjen maddeler sadece en ustteki olu deri hucreleri ile degil, altlardaki canli hucrelerle karsilasiyorlar. Bu hucrelerden bir kismi da bagisiklik sistemi hucreleri oldugu icin, kullanilan maddeye karsi alerji varsa, onu taniyip, orada kizarma ve kasintiya yol acan bir alerjik reaksiyona yol aciyorlar. Benzer hucreler bogazimizda da oldugu icin, ayni alerjene maruz kaldigimizda, bogazimizda da kasinti, kuruluk vb. gibi reaksiyonlara yol aciyorlar.
Umarim anlatabilmisimdir :)